ENERGETIKA 2012

Na 28. međunarodnom savetovanju  ENERGETIKA 2012  dominiraće  rasprava koja će se, u formi okruglog stola, odvijati kroz sledeće dve teme:

 

 – Razvojni izazovi evropskog energetskog sektora;

 - Koncept razvoja energetskog sektora Republike Srbije do 2020. godine.

 

 U raspravi će uzeti učešće pozvani predavači iz zemlje i inostranstva, predstavnici državnih tela, energetskih kompanija i naučno-istraživačkog  sektora.

 

 U naučnom i stručnom delu Savetovanja glavne teme će biti:

 

[one_half_last]

1.  Strateško planiranje razvoja energetike i energetska politika;

2. Analiza energetskih sistema (savremene analitičke metode i alati za modeliranje energetskih sistema, energetske ankete, sistemske analize, rezultati);

3. Povezanost politike zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i optimalnog energetskog razvoja;

4. Prenos toplote i mase i modeliranja procesa u energetici (CFD i drugi programski paketi u službi povećanja  efikasnosti energetske opreme i postrojenja);

5. Savremena naučna istraživanja, tehničko-tehnološka rešenja i inovacije u energetskom sektoru;

6. Studentski akademski projekti;

7. Promotivno-marketinške prezentacije i izložbe o energo-dostignućima u energoprivredi, industriji, komunalnim sistemima, saobraćaju, zgradarstvu, obnovljivim i novim izvorima energije.

Na savetovanju ENERGETIKA 2012 biće uručena dva specijalna priznanja Saveza energetičara za doprinose ostvarene u 2011. godini u implementaciji državnog programa Republike Srbije u oblasti obnovljivih izvora (privreda, banke/osiguranja) i jedno specijalno priznanje Saveza energetičara za najbolji finansijski rezultat u energoprivredi Republike Srbije u 2011. godini.

U Srbiji je veoma malo kongresa – sajmova nauke, struke, privredne i državne inicijative, kao što je to dvadeset-sedmogodišnji serijal međunarodnih savetovanja ENERGETIKA 1978, …, ENERGETIKA 2011,  od kojih je svako svojim naučnim rezultatima uvek ostavljalo značajan i pozitivan uticaj na dalji razvoj nauke i energetskog sektora.

Takvo će biti i ovo 28. međunarodno savetovanje ENERGETIKA 2012. Ono će se, u odnosu na prethodna, razlikovati i novom šansom da od pristiglih radova dvadesetak najboljih koje bude odabrao recenzentski žiri Programsko-organizacionog odbora Savetovanja, a koji budu napisani i na srpskom i na engleskom jeziku, nakon što prođu posebne recenzije, budu objavljeni u poznatim međunarodnim naučnim časopisima – kao i u našem časopisu Energija, ekonomija, ekologija.

Ostale informacije o savetovanju ENERGETIKA 2012  možete dobiti od Organizatora savetovanja.

Predsednik Organizaciono-programskog odbora: Prof.dr Milun J. Babić

Sekretar Organizaciono-programskog odbora: Nada Negovanović

[/one_half_last]